Špatná finální fáze a zbytečné chyby opět stály "béčko" body

[10. 10. 2022 9:42:05]
Špatná finální fáze a zbytečné chyby opět stály

I. B třída, skupina D – 8. kolo  
Neděle 9. 10. 2022 (hřiště: Tatran)

 

„B“ muži – Sázava 1:3 (0:0)

G: V. Lípa

Sestava:
L.Dřevojan – V.Plesl, D.Pudil, Z.Janoušek (20.D.Čipera), M.Štemberk (69.M.Hrbek), P.Lípa, M.Novák (36.J.Chlasták), M.Dvořák, P.Sirotek, R.Krůta (56. V.Lípa), L.Mošnička (79.D.Míka)


Sázava měla před tímto zápasem sérii několika nevyrovnaných výsledků, což nám dávalo naději, že bychom mohli zkusit uspět. Do utkání jsme ani s jiným cílem jít nemohli, protože po několika prohrách v řadě jsme se propadli až na předposlední pozici. K dispozici jsme po delší době měli plnou lavičku a dávalo nám to šanci se sestavou zamíchat a zkusit trochu jiné varianty. Jenže osud chtěl jinak a sestavu jsme z důvodu zranění museli hned na dvou postech velice brzo změnit.


Úvod utkání, přibližně prvních dvacet minut, patřil hostujícímu celku, který se lépe pohyboval a zároveň přidal více důrazu. V 15.minutě jsme se navíc dopustili zbytečné chyby a pouze skvělý zákrok L.Dřevojana nás zachránil od inkasované branky. S postupujícím čase se hra začala vyrovnávat a naopak ve zbytku utkání spíše převažovali pasáže hry, kdy jsme byli lepším týmem. Bohužel stejně jako v minulých zápasech i tentokrát se nám vůbec nedařila předfinální a finální fáze, takže většina našich dobře rozehraných a rozjetých akcí končila nepřesnou přihrávkou u vápna, či špatným dotykem, který nás nepustil do dobrého zakončení. Těsně před přestávkou jsme si přesto jednu dobrou možnost vytvořili, když P.Lípa pronikl po lajně a jeho nastřelený míč směrem na zadní tyč skončil těsně vedle branky, když na něj nedosáhl ani jeden z nabíhajících spoluhráčů.


Do druhého poločasu jsme šli s vědomím, že zápas může rozhodnout jediná branka, a tak stále bylo základem hrát ze zabezpečené obrany a na útok myslet až po zisku míče. Bohužel první minuty opět vyšly o něco lépe soupeři a hned v 50.minutě jsme inkasovali. Po sérii několika odrazů a prohraných soubojů se míč dostal nabíhajícímu záložníkovi, proti kterému bohužel nikdo nevystoupil a ten z poměrně velké dálky poslal míč přízemní střelou do sítě – 0:1. Hned za tři minuty se po akci P.Lípy, který přihrál pod sebe na vápno, dostal do dobré pozice L.Mošnička, ale jeho střela skončila kousek vedle branky. V 57.minutě se do obrovské příležitosti dostal sám P.Lípa, ale s vybíhajícím brankářem si neporadil. A jak to tak bývá, tak soupeř na druhé straně trestal. V 65.minutě jsme se dopustili další chyby, nenápadný míč propadl naší obranou a soupeř nabídnuté šance využil – 0:2. V 73.minutě se na hřišti odehrála sporná situace, když se hostující útočník objevil zcela sám před naším brankářem, kterému udělal kličku a zvýšil na 0:3. Tento moment přinesl hodně emocí, protože se zdálo, že se muselo jednat o jasný ofsajd (signalizoval ho i pomezní rozhodčí), ale hlavní rozhodčí situaci vyhodnotil jinak a branku uznal. I přes tří gólovou ztrátu jsme se ovšem pořád tlačili dopředu a dovolím si tvrdit, že pokud bychom dokázali lépe řešit finální fázi, tak jsme ještě klidně mohli alespoň o bod zabojovat. Nakonec se nám podařilo pouze snížit na 1:3, když v 83.minutě, po další akci neúnavného P.Lípy, zakončoval do prázdné branky V.Lípa. V 86.minutě ještě náš dobrý centr po rozehraném trestném kopu proletěl přes malé vápno a je vlastně záhadou, že ho tam nikdo nedokázal usměrnit do branky. Na výsledku již nic nezměnilo ani posledních pár minut a zápas skončil 1:3.


Už po několikáté jsme si letos od trenérů soupeře po zápase poslechli, že jsme hráli dobře, a že nechápou naše postavení v tabulce. Bohužel opět se potvrdilo, že fotbal se rozhoduje v pokutových územích a před brankami. Zatímco ve středu pole jsme schopni hrát vyrovnané zápasy, často soupeře i přehrávat, tak nás potom sráží špatné řešení finální fáze a na druhé straně zase zbytečné chyby, které umožní soupeři skórovat. Podobné to bylo i v tomto utkání, protože soupeř si prakticky vypracoval pouze jedinou velkou šanci a jejich zbývající nebezpečné momenty a vstřelené branky vzešli z našich chyb a nedůrazu. Nám se dařilo přecházet do dobrých útočných akcí, ale až na výjimky jsme vždy končili ještě před vápnem, když se nepodařila dobrá finální přihrávka, nebo jsme zvolili špatné řešení. Příští zápas hrajeme v Křivsoudově v neděli 16.října od půl čtvrté.     

 

Zpět na články »